Medlemstips

Tips på vad Internet erbjuder under coronaisoleringen

Stina har givit följande coronatips: Metropolitan sänder gratis under pandemin, 1 opera/dag. Gå in på metopera.org/operastreams  och scrolla ned på sidan så finner du programmet.

-0-0-0-

Birgitta tipsar om att Konserthuset och Filharmonikerna webbsänder bland annat soppkonserter sedan 3:e april. Filmerna visas både på Konserthusets webbplats och via Facebook, och kommer finnas kvar att ta del av på Konserthuset Play https://www.konserthuset.se/play/

-0-0-0-

Ingrid tipsar om Berwaldhallens konserter online: https://www.berwaldhallen.se/play/.

-0-0-0-

Studieförbundet Vuxenskolan tipsar om att de hjälper till att ordna digitala bokcirklar.
https://www.sv.se/avdelningar/sv-stockholm/digital-folkbildning-under-corona-krisen/trott-pa-att-sitta-hemma—starta-en-cirkel/

-0-0-0-

Per-Olof tipsar om annons i tidningen Mitt i med kulturtips i coronatider.

-0-0-0-

Biblioteket tipsar:

Digitalhjälp via Biblioteket

Biblioteket har skapat en helt ny tjänst – digitalhjälp online. Den är mycket lätt att utnyttja för vem som helst. Man skriver kort och gott digitalhjalp.online i webbläsarens adressfält och då kommer man till en sida med rubrik: Digitalhjälp.online – Vi vägleder dig till internet och digitala tjänster. På denna sida klickar man på länken Klicka här för att komma direkt till videochatten och därefter får man klicka på Tillåt så kommer man snabbt och enkelt till en person där man kan få hjälp med sin digitala utrustning. Denna tjänst är bemannad vardagar kl 13-17.

Stockholms stadsbiblioteket startar digitala bokcirklar kring boken Pesten

Det är inte är svårt! Du får en inbjudan per mail i form av en länk från din cirkelledare. Boken finns att låna som e-bok på biblioteket.se. Den finns även som ljudbok (dock endast tillgänglig via appen Legimus för de med något sorts läshinder). Biblioteket har även ett begränsat antal pocketböcker för den som hellre önskar läsa en pappersbok. De skickar den per post om du inte vill besöka biblioteket. Mer information och starttider för de olika cirklarna finns på https://biblioteket.stockholm.se/kalender/bokcirkel-online-om-pesten-av-albert-camus.

-0-0-0-

Gunilla tipsar

Vi som är 70+ får vara ute och träffa andra på två meters avstånd. Vi inte bara får utan bör vara det. Det får mig osökt att tänka på 2016 års fluga Pokemon Go. Det kanske är dags att prova på eller återuppta Pokemon Go promenader. Mer information om hur det går till finns i följande två dokument jag skrev 2016.

-0-0-0-

https://kungsholmen.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/8/2017/03/Pokemon-Go.pdf
https://kungsholmen.seniornet.se/wp-content/uploads/sites/8/2017/03/Pokemon-Go-1.pdf

Göran tipsar om webbplatsen Hittauthttp://hittaut.nu. Med hjälp av en karta med checkpoints kan du lära känna din hembygd och dessutom få motion på köpet. Ta med kartan på promenaden eller cykelturen så aktiverar du både kropp och knopp och kanske upptäcker några nya platser. Vid varje checkpoint finns en kod som du kan registrera på ditt konto, med chans att vinna fina priser. Alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Läs med på http://hittaut.nu.

-0-0-0-

Gunillas boktips

Digitant : din guide till den digitala världen 

Boken ger råd och steg-för-steg-instruktioner för att du ska våga dig ut i den digitala världen  och upptäcka nya som gamla vänner i sociala medier, våga handla på nätet, göra bankärenden, sköta dina vårdkontakter och våga testa nya saker.

Digitant Nyare steg till att enklare och roligare liv via nätet.
Boken är att betrakta som en fortsättningsbok. Utöver att där finns information om alla möjliga företeelser på nätet så finns det praktiska lättbegripliga steg-för-steg-instruktioner om hur man t.ex. skapar ett konto på Spotify, använder Facebook för en snävare familjekrets, hur du tar fina bilder med mobilkameran eller bokar en resa på nätet.

‘Bara bluff är en bok om den nya digitala kriminaliteten och vilka åtgärder som skyddar oss från att falla offer för bedragare som opererar på olika områden.

Viralgranskarens handbok: Källkritik och självförsvar på nätet. I denna bok går författarna bakom kulisserna och presenterar dig för de som luras på nätet. Här ges en omfattande genomgång av hur och varför fejkade eller missvisande påståenden spridits i Sverige de senaste åren. Som läsare får du dessutom praktiska tips om hur du själv kan genomskåda bluffar och lögner.

-0-0-0-

“Sommar i P1” Här finns hela listan med alla datum och Sommar-pratare.
Klicka på kransen om Du vill se listan eller skriva ut den.

-0-0-0-