Surfkaféträffar/Tematräffar

Tematräffar och surfkaféträffar sker i samarbete med  

Hösten 2020

Vår lokal på Baltzar kommer troligen att vara stängd hela hösten. Det innebär att våra surfkaféträffar troligen kommer att ske över videoverktyget Zoom under hela höstterminen.

Surfkaféträffar som sker över Zoom: varannan måndag 10.00–11.00 (udda veckor f.o.m. 24/8).

Surfkaféträffar som sker på Baltzar:  varannan måndag 10.15–12.30 (udda veckor när fysiska träffar tillåts).

Ingen avgift, ingen anmälan.

Surfkaféansvarig: Gunilla Brattberg

Deltagarna förutsätts ha en egen surfplatta eller smartphone och grundkunskaper i hur man skickar och tar emot mail, surfar på nätet, laddar ner och installerar en app. WiFi-uppkoppling till Internet finns i lokalen när vi är på Baltzar.

Fysiska träffar på Baltzar

Första timmen förmedlas kunskap om ett ämne som kan vara intressant (se nedan) och andra timmen avsätter vi för praktik, frågor och svar kring dagens ämne och eventuella andra problem. Deltagare med såväl Android-plattor/-telefoner som iPad/iPhone är välkomna!

Kostnad: Gratis för medlemmar, annars 50 kronor/gång

Videoträffar över Zoom

Den andra praktiska delen av sedvanliga surfkaféträffar är svår att genomföra vid video-träffar även om det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor.

Surfkaféet kan betraktas som en fortsättningskurs på surfplattekurs (Android) och iPad-/iPhonekurs som beskrivs på vår kurssida.

Förberedelseträff

Zoom-instruktionsmöte, 21/8 kl 10

För alla som vill bekanta sig med videomötesprogrammet Zoom som vi kommer att använda på våra kurser och surfkaféträffar. Du når möteslokalen i Zoom genom att klicka på en länk i ett mejl som kommer att skickas ut några dagar före detta instruktionsmöte. Möteslokalen öppnar 9:45. Då kan Du klicka på länken och vänta tills du blir insläppt i det digitala mötesrummet. Innan det blir dags kan du fördjupa dig i Zoom-verktyget med hjälp av följande länkar. De tar delvis upp samma moment.

Ämne/filmklippLänk till film/information
Delta i ett Zoom-möteLänk
Anslut till ett Zoom-möteLänk
Ladda ner programmet och logga inLänk
Dela skärm och ljudLänk
Leda ett Zoom-möteLänk
SeniorNet Örebros information om ZoomLänk

Om du blir förskräckt efter att ha tittat på ovanstående filmer/instruktioner så var lugn. Det är enklare att delta i ett Zoom-möte än du tror. Kom gärna med på övningsträffen den 27/8.

Surfkaféträffarna

Följande ämnen kommer att tas upp oberoende av om träffarna blir via möteslokalen i Zoom eller på Baltzar. Under alla omständigheter startar vi på Zoom. Det blir en tematermin under ämnet Digital kompetens. Syftet är att du ska kunna öka din digitala kompetens bl.a. genom olika pedagogiska verktyg och webbplatser som finns på internet. Följande ämnen kommer att tas upp:

VeckaDatumÄmne
3524/8Studiematerial på nätet
377/9Digitala begrepp
3921/9Konsten att Googla
415/10Källkritik och källtillit på nätet
4319/10Molnet
452/11Om bedrägerier i hemmet, på stan, på nätet
4716/11Handla säkert på nätet
4930/11Sociala medier
5114/12Frågor och svar

Ta med eventuella lösenord som kan behövas, t.ex. Apple-ID om du har en iPad/iPhone.

Workshop på Baltzar, SeniorNet Kungsholmen